Case: Udenlandsk ejet virksomhed: en dansk industrivirksomhed på udenlandske hænder

Activity: Talk or presentation typesLecture and oral contribution

Steen Erik Navrbjerg - Lecturer

Stadig flere lønmodtagere arbejder i dag i udenlandsk ejede virksomheder – faktisk er det i dag hver femte lønmodtager, der er arbejder i en udenlandsk virksomhed, mens udenlandsk ejede virksomheder står for 24 % af omsætningen i den private sektor (Danmarks Statistik, 2012 – tal fra 2010). Ydermere er de udenlandske virksomheder gennemsnitligt betydeligt større – 74 ansatte - end den gennemsnitlige danske virksomhed, som har fire ansatte.
Det betyder, at udenlandske virksomheder er betydelige spillere på det danske arbejdsmarked og kan have stor indflydelse på løn og arbejdsvilkår på den enkelte arbejdsplads.
Med udgangspunkt i et casestudie over 16 år af en virksomhed, som har gennemgået flere forskellige former for ejerskaber, og som de seneste 10 år af sin levetid har været udenlandsk-ejet, diskuteres disse ejerformers betydning for den danske model – og den danske models betydning for forhandlinger og samarbejde på virksomheden. Case-studiet suppleres af data fra en undersøgelse af multinationale virksomheders personalepolitikker i Danmark.
Case-studiet præsenteres som en dialog mellem virksomhedens HR-leder gennem 20 år og den forsker, der har stået for studiet af virksomheden. Casen sættes til stadighed i relation til den danske model for derved at påvise svagheder og styrker ved den danske model i en internationaliseret verden med ejerskaber over grænser.
14 Aug 2013

Event (Course)

TitleDen danske model
Date12/08/201316/08/2013
LocationKøbenhavns Universitet
CityKøbenhavn
Country/TerritoryDenmark

ID: 98810290